Lukijat

tiistai 14. marraskuuta 2017

Tarina hammashuollosta

Kirjoitanpa muistiin tämän syksyiset tapahtumat hammashuoltoni suhteen. Alkaa jo muistuttaa farssia.

Alkusyksystä soitin reteesti hammaslääkärin ajanvaraukseen (kunnallinen) ja kerroin tarvitsevani hammaslääkärin ajan ja suuhygienistin ajan. Ajanvaraustäti sanoi että ehei, ei mitään aikoja voida antaa ennen kuin on hammastarkastus tehty ja hoitosuunnitelma sitä kautta olemassa. Hammastarkastusajan sain joulukuulle ja ajattelin että voihan vee. 

-Lauantaina 13.10.2017 kävin Helsingissä yksityisellä hirveän säryn takia. Paikkasivat pari hammasta fiilispohjalta ja pistivät 300 euron laskun. Oikeasti kipeää hammasta ei löytynyt.

-Seuraavana tiistaina sainkin jo lähteä iltapäivystykseen, koska en enää kestänyt sitä kipua. Oikea kipeä hammas löytyi ja juurihoito aloitettiin. Oi sitä autuutta, jota ei kestänyt kuin vajaan viikon. Sain ajan juurihoidon jatkolle 10.11 (näin käsitin)

-Särkypäivystyskeikka, jossa juureen laitettiin uudet myrkyt koska särky palasi nopeasti takaisin.

Jossain välissä ajanvaraukseen soittaessani joulukuulle varattu hammastarkastusaika siirrettiin 2018 vuoden helmikuulle. Ajattelin että voihan vee, hoitoon pääsy senkun pitkittyy. 

-Suun toinen puoli alkoi särkeä. Ienrajassa näkyi selkeä reikä, niin pieni ettei kuulemma voi aiheuttaa särkyä, mutta särkypäivystyksessä paikkasivat silti. Ien ärsyyntyi ronkkimisesta.

- Särky ikenessä paikkauksen jälkeen oli hirvittävä, joten suuntasin parin päivän päästä uudelleen särkypäivystykseen. Itkin turhautumista ja kipua ja sain Tramal-reseptin, muuta eivät voineet tehdä. Tramal ei auttanut.

-10.11 menin iloisena taas hammaslääkäriin ja ilmoitin että tulin nyt juurihoidon jatkohoitoon. Hammaslääkäri totesi että ei tässä 35 minuutin ajassa mitään juurihoitoja tehdä, että hän ei tiedä miksi tulin, mutta tehdään nyt edes sitten se tarkastus, että aika ei mene hukkaan. Tarkastus tehtiin ja hoidontarve määriteltiin. Suuhygienistille ja hammaslääkäriin paikkaukseen. Jep. Tiesin tuon jo alkusyksystä. Olin iloinen että sain tarkastuksen suoritettua kolmisen kuukautta alkuperäisestä aikataulusta edellä ja näin varattua seuraavia aikoja.

-Suuhygienistille sain ajan jo viikon päähän, mikä oli iloinen ylläri. Tänään suuntasin innokkaana hygienistitädin penkkiin ja kerroin (niin kuin JOKA kerta kun olen hammaslääkärissä käynyt), että mulla on Humira lääkityksenä. Suuhygienisti sanoi että ienrajan alapuolella tehtävissä jutuissa, niin kuin hammaskivenpoistossa, pitää olla Humiraa käyttävillä antibioottisuoja otettuna ennen käyntiä. Voihan vee, ajattelin taas. Käynti oli turha, koska antibioottisuojaa ei ollut. Edellinen hammaslääkäri ei ollut sitä tajunnut eikä mulla ollut varmaa tietoa siitä että semmoinen pitäisi olla. 

En ole oikein tyytyväinen miten asiat ovat hammashuollon suhteen menneet. Olen joka kerta maininnut Humirasta, esittänyt epäilyksiä sen vaikutuksesta, kukaan ei ole kuunnellut mua kuin vasta tänään. Viime viikkoinen hammaslääkäri sai mut tuntemaan että kuunteli ja vähän ymmärsikin, mutta ei sitten ilmeisesti ymmärtänytkään, koska ei ollut sitä antibioottisuojaa määrännyt.

Mitä tästä opimme? Ole itse itsesi lääkäri, älä luota terveydenhuoltoon, vaadi, vaadi, vaadi, ole hankala asiakas. No, tuskin silloinkaan olisi parempaa tulosta tullut.

Vituttaa.

ps. laitanpa tähän muutaman hakusanan jos vaikka joku sattuisi googlailemaan samoja asioita joita mä olin googletellut.
Humira, hammashoito, hammassärky, hammaskivenpoisto, antibioottisuoja

2 kommenttia:

  1. No mutta sitä antibioottia vartehan pitää sit olla lääkärin antama resepti ja tieto siitä ajasta, millon pääsee taas suuhygienistille, että osaa ottaa antibiootin ajallaan ja sen ajan pitäs sit kans pitää eikä tulla mitään peruutuksia! ÄÄH.
    Melkeen vois jo valituksen tehä. Ja ainakaan ei laskua turhasta hygienistikäynnistä.

    VastaaPoista
  2. Aikanaan kun menin hammaskivenpoistoon ja sitä ei sit Humiran takia tehtykään, sain paikan päältä ab-lääkkeen otettavaksi ennen seuraavaa aikaa.
    Tuntuu nää käytännöt olevan hyvin erilaiset :(

    VastaaPoista