Lukijat

maanantai 2. heinäkuuta 2018

Selkäänpuukotusta osa II

Alkuvuodesta kirjoitin tekstin http://puolinaisenero.blogspot.com/2018/01/selkaanpuukotusta.html

Kyseinen mies, kutsuttakoon häntä nimellä Dickhead, lyhennyksenä Dh, on osoittanut taas heräilyn merkkejä. Dh on sitä ihmistyyppiä, jota säännöt eivät koske ja jolta sääntöjen noudattamista ei jostain syystä edellytetä. Hänen ja minun välisessä yhteistyössä edellytän että asiat menevät niiden aikataulujen ja sääntöjen mukaan, mitkä on määritelty muillekin samassa asemassa oleville. Palkkoja ei esim. voida maksaa minkä tahansa aikataulun mukaan ja palkkamateriaali yms. täytyy toimittaa tiettyyn kellonaikaan mennessä. Dh on ollut kolme vuotta firmassa ja edelleen asioita tulee hänelle yllätyksenä. Samojen asioiden kanssa olen paininut hänen suhteensa nyt siis kolme vuotta. Alkuun olin ymmärtäväinen ja kärsivällinen, mutta en mä vaan jaksa enää olla. Jos pyydän häntä toimittamaan jotain materiaalia niin se tulee joko puutteellisena, virheellisenä tai ei ollenkaan. Yhden asian kanssa meni muutama viikko sitten hermo ja kirjoitin hänelle viestin joka meni myös hänen esimiehelleen eli liiketoimintajohtajalle, kutsuttakoon häntä vaikka Nössöksi. Viestissä kerroin että homma ei toimi näin ja että näissä asioissa on oltava tarkka. Tällä kertaa kyseessä oli loma-ajat ja hän oli ilmoittanut alaisilleen tyyliin että kesällä on vielä neljä viikkoa jäljellä, vaikka olisi pitänyt keväällä jo kaksi viikkoa. Saman tyylisiä juttuja tulee lähes päivittäin. Lisäksi hän on tehnyt täällä tempauksia, jotka olisivat itsessään jo irtisanomisperusteita. Mutta ei, hän on suojeluksessa.

En tiedä oliko tuo mun viesti se, mikä Dh:n suututti, mutta viime viikolla Nössö tuli huoneeseeni ja halusi puhua mun ja Dh:n työilmapiiriongelmasta. Minä ja Dh ei todellakaan olla ylimpiä ystäviä, mutta kyllä mä mielestäni olen ihan asiallisesti hänen kanssaan kommunikoinut. Ensimmäiset vuodet autoin, tuin ja tein puolestaan.  Nössö sanoi että hän ei tiedä ketä uskoa, koska mun ja Dh:n kertomukset eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Loppuviikosta on keskustelu Dh, Nössö ja minä että mitä tilanteelle voitaisi tehdä. En yhtään tiedä mitä siellä voi tapahtua. Dh on kiero kuin korkkiruuvi ja siltä voi odottaa ihan mitä tahansa. Lisäksi osaa vetää niin täydellisen sinisilmäisen viattoman pikkupoikaroolin, että todennäköisesti tuun itsekin uskomaan että vika on minussa.

Pelonsekaisin tuntein odotan kolmikantakeskustelua. Itse olen hoitanut hommani omasta mielestäni ihan ok, tosin voisin olla kärsivällisempi, mutta koska olen nähnyt miten muita kärsivällisempiä kollegoitani tämä Dh hyväksikäyttää törkeästi niin en todellakaan ala tekemään töitä hänen puolestaan. Koko toimisto pelastelee Dh:ta milloin mistäkin liemestä, koska hän on onnellisesti aina poissa (metsällä, koirakokeissa, lasten harrastuksissa) kun ongelmat ovat käsillä.

Dh valitsi nyt väärän vastustajan. Pidän huolen että kolmikannasta kirjoitetaan myös muistio jos asiaa tarvitsee vielä vatvoa ulkopuolisten tahojen (esim. liitto) kanssa. Tarvitseekin kerätä faktoja keskustelun tueksi. Vinkkejä saa antaa miten voisin "kampittaa".

Mielenkiintoinen viikko tiedossa.

23 kommenttia:

  1. Puolueeton 'sihteeri', joka kirjaa puhutut asiat ylös. Piti sanoa että työsuojeluvaltuutettu mukaan, mutta sehän taisit olla sinä itse. Kai kuitenkin sullakin on oikeus siihen,että joku on mukana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo tsv, tsv on Dh:n alainen ja tuntee sen pitkältä ajalta ennen tätä työpaikkaa, joten en ihan tiedä voinko siihenkään luottaa. En oikein tiedä voinko luottaa kehenkään. Nössön pitäisi olla puolueeton tässä, hän saa pitää pöytäkirjaa, tosin joudun varmaan siitäkin sanomaan, koska jostain syystä Nössö ei oikein tiedä mitä pitäisi milloinkin tehdä. Voi luoja sentään mikä sketsi tää työpaikka on.

      Poista
    2. Sillä just tarkotin että puolueeton, koska kuuleman ja luetun perusteella Nössö ei siihen vaan pysty. Joku neljäs mukaan!

      Poista
    3. Mistähän perkeleestä mä puolueettoman löytäisin... Pitää pistää mietintämyssy päähän varmaan ja miettiä ihan olan takaa...

      Poista
    4. Voit ottaa ulkopuolisen. Liitosta tms. Tai hemmetti vaikka lakimiehen :D

      Poista
  2. Keräät faktoja/listaa sen munapään toilailuista jotta niitä ei tarvi alkaa muistelemaan jos tarve tulee. Pidät itses viileen asiallisena vaan ja koitat olla hermoilematta niin kyllä siitä hyvä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pitää yrittää kerätä. Ovat vain niin päivittäisiä, että tuntuvat usein normaalilta niin on vaikea muistaa kuin lähimmät.

      Poista
    2. Tätähän mäkin sanoin, ihan paperille asioita ja esimerkkejä siitä, mitä on tapahtunut ja miten hankaloittaa/miten ootte joutunet korjailemaan.
      Ja Dick joutuu idän molempien edessä selittään, miksi ei aikatauluihin pysty. Ja miten sun etäpäivä vaikeuttaa hänen elämäänsä/miten hänen koiranripulietäpäivänsä hankaloittaa teidän töitä jne.

      Poista
  3. KAIKKI and I do mean IHAN_KAIKKI peräänkyselymeilit tulosteena. Ja jos samaa asiaa on kyselty seitsemään kertaan niin numerokoodi näihin sisällysluettelo tyyliin
    7. Lomat
    7.1. Luettelo lomapäivistä lähetetty 1.2.2018
    7.2. Huomautettu että lomapäiviä on jäljellä 12pv
    7.3. Dh ei osannut lukea

    Näin sinulla on jokaisesta aiheesta runsaasti tukea, etkä kompastu "vittu sanoiko toi oikeesti jus noin" järkytykseen.

    Satu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tohon ei riitä aika eikä muistikaan, mutta jotain on pakko tueksi raapustaa.

      Poista
  4. Onko sulla tallella sähköposteja ym., joita voit käyttää? Voisko ammattiliitosta tulla joku sun kans sinne? Haiskahtaa nyt savustusyritykseltä, oot helppo kohde kun sulla on muutenkin ollu jaksamisongelmia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki on säästetty, mutta kun tuo ei osaa kirjoittaa niin suorittaa yleensä urpoilunsa face to face. En mä vielä tähän ekaan käsittelyyn tarvii liiton apua, pitää katsoa miten tilanne etenee. En epäile käyttää apua kyllä liitosta hyväkseni.

      Poista
  5. Hahhah. Dh valitsi tosiaan nyt väärän vastustajan. Sitä kaivaa nyt niin perkeleesti se, ettei voi "toteuttaa itseään", koska sinä et mahdollista sitä :D Totta kai sinut pitää saada huonoon valoon. Tässä on vaan se paskempi puoli, että Dh ei voi osoittaa mitään, jossa sinä olisit toiminut väärin tai esim. lakien vastaisesti. Poor him :(

    Älä tuhlaa yhtään ajatusta etukäteen moiseen paviaaniin. Pitkän pitkällä työuralla olen nähnyt tuollaisia maailman napoja ja väärinkäyttäjiä kymmeniä. Käytte keskustelun ja ystävällisesti pyydät luettelemaan asiat, jotka olet tehnyt vikaan. Kas, sellaisia ei ole ja homma jää siihen. Menköön tapaamaan työpsykologia.

    Ja muista ostaa hamekangas perjantaita varten. Luovutat sen sitten tapaamisen päätteeksi tälle "miehelle".

    -Anette

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :'D hamekangas, repesin! Meillä on ihan helvetin monta mahdollistajaa tuon toiminnalle, ihan käsittämätöntä! Suurin osa naisia, mutta kyllä niitä munattomia miehiäkin löytyy. Ai perkele että ottaa pannuun toi luuseri! En mä tiedä tajuaako Dh että mulla on irtisanomissuoja että vaikka kuinka mustamaalaisi niin muahan ei pihalle ihan äkkiä saada.

      Poista
    2. Siis ei ihmisiä pysty irtisanomaan vain sillä perusteella, että joku vaan haluaa sut työpaikalta pihalle!!! Irtisanomiseen on oltava TODELLA vahvat perusteet, ja jos työnantaja ei noudata lakia, se tulee firmalle tosi kalliiksi :)

      Ainoa, joka firmasta voidaan nippanappa irtisanoa, on Dh. Ei kuulosta ihan siltä, että tyyppi olisi noudattanut työehtosopimusta!

      Tällaiset caset tuntuvat aina ikäviltä käsitellä ja kohdata, mutta muista, ettei sulla ole mitään hätää, koska olet toiminut oikein. Sulla ei ole niitä luurankoja kaapissa :)

      -Anette

      Poista
    3. Mä tiedän että mulla ei ole hätää. Ja mä tiedän näistä asioista enemmän kuin kukaan mun firmassa ja se vähän perseestä onkin, koska kyllä johdossakin näistä asioista pitäisi tietää, mutta Nössöllä ei ole kiinnostusta opetella. Vaan kun olisi PAKKO.

      Poista
  6. Kuten joku jo kommentoi, jokainen törmäys minkä pystyt muistamaan, paperille. Just tyyliin "pyysin palkkamateriaalia maanantaina, ei toimitettu" Ja samoin nuo metsällä olot yms vastaan sun etätyöt. Ja pidät nämä paperit edessäs koko neuvottelun ajan, niin et eksy asiasta. Tsemppiä, on kyllä pärse tilanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thänks! On kyllä perseestä ja yllättävältä taholta tuli tämä isku, hänen oma pesänsä kun ei todellakaan ole puhdas.

      Poista
  7. Mitä nyt tulee kommunikaatiopsykologian luennoilta mieleen tälläisistä keskusteluista...

    Puhu lyhyesti ja jämpisti. Esitä faktat faktoina, eikä missään nimessä "minusta tuntuu"- juttuina. Todisteeksi just jotain mustaa valkoisella, jos sellaista ehdit hankkimaan.


    Poista puheesta "ehkä, mahdollisesti, mielestäni" jne. tulkinnan varaiset sanat. Mutta älä lähde syyttämään ja sättimään. Yritä pysyä asiatasolla (vaikka se ei taida tuollaisen mulkvistin kanssa niin helppoa ollakaan).

    Kyllä sä pärjäät. Siitä ei ole epäilystäkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkeistä! Mulla on onneksi faktaa, hänellä ei pitäisi olla. Luulen että Dh kuvittelee että se, joka pitää kovinta meteliä ja puhuu eniten "voittaa". Uskoisin ja toivoisin että Nössökin osaa kuunnella sisältöä ja faktoja.

      Poista
    2. Jos Nössö on yhtään virkansa "arvoinen", hän kyllä erottaa asiallisuuden ja pelkän isoon ääneen mesomisen.
      oit varmasti myös varautua siihen, että Dh yrittää koota joukkoja sinua vastaan. No, se ei varmaan tule yllätyksenä. Mutta olen ihan varma, että ihmiset, jotka tuntevat teidät molemmat pidemmältä ajalta, ymmärtävät kyllä jossain vaiheessa, kumman pesässä haisee mädäntyneeltä.
      Vaikka se alkuun näyttäisikin siltä, että hän saa porukan puolelleen, ei se tule pitkään kestämään. Pidä pääsi kylmänä edelleenkin ja jatka samalla tyylillä, kuin tähänkin saakka.
      Äläkä missään nimessä ala uskomaan sen sanoihin!!!
      Todennäköisesti Dh tulee siinä keskustelussa esittämään jotain ympäripyöreitä "faktojaan". Pyydä tarkentamaan asioita ja esittämään ne niin, että sinäkin tiedät, mistä hän puhuu.
      Toi on syvältä, että näitä tilanteita tuntuu olevan joka puolella. Ei se ainakaan ilmapiiriä ja ihmisten jaksamista edistä. :-(


      Poista
    3. Sehän siinä vähän onkin että Nössö ei ole virkansa arvoinen. Ei ole asemansa vaatimaa johtamistaitoa eikä minkäänlaista työlakien tuntemusta. Mutta näillä on mentävä mitä on annettu. Dh ei voi onneksi saada jengiä puolelleen, koska hyväksikäyttää kaikkia aika samalla tavalla. Välillä sillä on "kaveerauskampanjointia" havaittavissa, mutta 80% näkee kyllä sen läpi. Harmi vaan kun ainoita Dh:n kavereita on toimitusjohtaja.

      Poista
  8. Muista pitää huoli että et selittele etkä perustele,, vaan ennemmin esität sille spesifejä kyssäreitä, joihin edellytät aikuisena (=vanhempana) vastausta kurittomalta lapselta. Tyyliin "oletko sitä mieltä, että on oikein, että xyz".
    "kuten tässä meilissä totesin, asia X menee näin, vai oletko eri mieltä?"
    Pakottamalla sen ottamaan kantaa omiin tekoihinsa/sanoihinsa, se joutuu sanomaan ääneen Nössön läsnäollessa omia tyhmiä näkemyksiään.
    Olen ite huomannu, että esittämällä viileän rauhallisesti kysymyksiä saa toisen sekaisin :D

    VastaaPoista