Lukijat

lauantai 8. marraskuuta 2014

Opas renkaidenvaihtoon naisille

Tässä tulee jatkoa itsenäisen (itsepäisen) naisen elämää-sarjaan. Edelliset osathan ovat (joita googletetaan säännöllisesti)

Akkulaturin käyttö naisille http://puolinaisenero.blogspot.fi/2014/07/akkulaturin-kaytto-naisille.html
Plafondin kiinnitys http://puolinaisenero.blogspot.fi/2013/09/plafondin-asennusohje.html


Renkaathan olen vaihtanut jo useamman kerran itse. Aina ei ole mennyt ihan putkeen, niin kuin vaikka vuosi sitten.  http://puolinaisenero.blogspot.fi/2013/11/puolinaisen-elamaa.html  
Tässä on se perkeleen sovite käytössä, tuo harmaa muovinen. Voi olla myös metallia. Se voi siis ilmeisestikin irrota vanteesta renkaanvaihdon yhteydessä ja jäädä sinne väliin. Mutta oppikaa te mun virheistä :)No, tässä tulee siis kaikista kokemuksistani ja virheistäni oppineena yksityiskohtainen ohje renkaidenvaihtoon naisille (ja tumpeloille miehille).

Ensiksikin tarvitset kunnon ristikkoavaimen, koska auton mukana tuleva avain ei ole yleensä mistään kotoisin. Jos pultit on kiristetty pulttipyssyllä niin varaudu huutamaan kirosanoja. Mulle kävi näin. Ensiksi tarvitsee yleensä googlettaa että kumpaan suuntaan ne pultit aukeaa. Ne aukeaa siis vastapäivään. Aseta ristikkoavain pulttiin niin että se on suht vaakatasossa. Astu toiselle sakaralle (avautumissuunta huomioiden) ja kisko käsillä toisesta sakarasta. Voimia tehostaaksesi voit karjaista "aukea vittuperkele". Tätä toistetaan niin kauan kunnes pultti aukeaa. Pultit kannattaa löysätä kun auto on maassa, on huomattavasti helpompaa niin.

Tunkin ohjeen ja kiinnityspaikan voi katsoa ohjekirjasta. Tunkataan auto ylös niin että rengas on ilmassa. Irroitetaan pultit ja nostetaan rengas pois. Uusi rengas tilalle, toivottavasti renkaasta löytyy pyörimissuunta niin välttyy pähkäilyltä. Mun renkaassa luki selvästi "rotation", joten selvisin helpolla. Uusi rengas paikalleen, naiselle se on joskus haastavaa kun rengas painaa aika paljon. Yariksen pikkurengaskin. Jos sulle käy niin kuin mulle, eli ihmettelet että miten hitossa ne tapit ei vaan mene reikiin vaikka kuinka ähellät ja käännät ja pitelet rengasta voimien äärirajoilla niin tsekkaa varmuuden vuoksi että onhan se rengas oikein päin. Ensimmäisestä renkaasta selvittyäni olin niin fiiliksissä ja adrenaliineissä (ja niin kokenut, ettei tarvinnut muka edes ajatella) että koitin laittaa rengasta väärin päin! Eli niinku ne pultin kiinnitysreiät sisäänpäin. Joo ei se onnistu silleen, ei. Ei vaikka karjuisi "mene nyt sinne reikään vittuperkele". Mutta oppikaa te mun virheestä tässäkin kohtaa. Sitä ei onneksi VOI laittaa väärin päin :D. Kun kaikki renkulat on vaihdettu niin kiristetään pultit kunnolla kun auto on maassa. Pitäisi muistaa kiristää ne vielä kun autolla on ajeltu jonkin aikaa.

Onnittele itseäsi ja kehuskele facebookissa suorituksellasi!

Näin se hoituu ja taas säästyi muutama kymppi, minkä voi hummata Prahassa :)

27 kommenttia:

 1. Mut ei kumminkaan tarvii googlettaa, miten kirotaan?
  Mä nostan sulle MONTAA hattua! Mitä, jos virittäisit piilokameran (ja unohtaisit sen sitten heti) aina näistä uusista jutuista, mitä teet? KOska mä TIEDÄN, että siitä tulis katsojille kivaa!
  Mä en selviäis tosta(kaan). Totta puhuakseni mä oon niin tumpelo (lue=laiska) että soitan vaan Pojalle tai Jollekin ja vingun apua...
  Sullon muija Sisua!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä voi laittaa piilokameraa kun nyttenkin mulla oli potkupuku (ilman alusvaatteita) ja tukka pystyssä. Mä luulen että se olis liikaa myös katsojille!

   Sisua multa ei puutu kyllä :D

   Poista
  2. Oh dear, ei se olisi ollut yhtään liikaa! ;D

   Poista
 2. Me vaihdettiin tällä viikolla, ja kun jälleen isännän autosta yks rengas oli niin tiukasti kiinni, että irtos vasta, kun kaks miestä oli voimainsa takaa räiminy sitä metrisellä, tuoreella koivunrungonpätkällä sieltä alakautta (auton alta siis) ja nitkuttanu välillä, sanoin ajatukseni ääneen, että "... ja naisihmisenkin pitäs periaatteessa saada renkaat vaihdettua." Johon apike sanoi, että sen takia nykyään ei autoissa tarvi ollakaan vararengasta, kun ei niitä kuitenkaan moni ala vaihtaan tien päällä.

  Mutta mie luulen, että sie olisit varmaan saanu sen yksin irti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lekalla varovasti naputtelemalla saa nainenkin irti. :)

   Poista
  2. Kyllä se naisen raivolla olis lähtenyt :)

   Poista
  3. Kyllä siinä raivoa olis tarvinnu, pikku naputtelu olis ollu ihan turhaa. Ellei olis menny naputteleen lähimmän voimamiehen ovelle.

   Poista
 3. Ei niin hyvää suoritusta, ettei voi parantaa. Motonetistä tai Biltemasta kannattaa ostaa renkaiden säilytyspusseja, joihin voi merkata, missä rengas on ollut. Erityisen tärkeää nastarenkaiden kanssa.

  Pieni hallitunkki kannattaa myös ostaa ja kumityyny, ettei helmapelti väänny. On paaaaaaljon kevyempi käyttää kuin auton tunkki, joka sitä paitsi saattaa pettää, kun sitä ei ole tarkoitettu kuin satunnaiseen vararenkaan vaihtamiseen.

  Lidlissä myytiin vähän aikaa sitten parilla kympillä momenttiavainta, jossa oli mukana sopivia hylsyjä rengasruuveihin (näitä oli ja meni varmaan ekan 10 minuutin ajan. En saanut.). Ei ole välttämätön, mutta oikeilla momenteilla kiristetyt ruuvit eivät koskaan ole liian kireällä ja avautuvat ilman irvistyksiä ja kiroiluja. Bonuksena on uusi iskurepla: haluatko lähteä katsomaan momenttiavaintani? Toki naisena tiesit, että 100 Nm:n momentti saadaan vääntämällä metrin varrella kymmenen kilogramman painolla oikeaan suuntaan?

  Nimim. en osaa kutoa sukkaa, mutta rengashomma sujuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis mulla ollut kai hallitunkki kun sisko sen mulle taisi jättää. Harkitsin hetken sen etsimistä, mutta sitten totesin että en olis kuitenkaan osannut sitä ilman googlea käyttää niin tyydyin siihen mitä osasin käyttää. Sama juttu kaikenmaailman momenttiavainten kanssa. Onneks mun ei tarvitse tietää noita Nm-hommeleita ollenkaan. Makita-jutuilla on miehet ennenkin laonneet mun jalkojen juureen :)

   Poista
 4. Mä nostan sulle hattua ja korkeelle!!!

  VastaaPoista
 5. Hyvä Puolis!
  Ens kerraksi kannattaa hommata rautaputki jonka sisähalkaisija on sellainen että ristikkoavain mahtuu sisään, on meinaten paljon helpompaa vääntää kun on käytössä vipuvartta hieman enemmän.
  Mulla on noin metrinen putki tarkoitusta varten koska Syyrialaisen pultit kiristyvät ajossa sen verran paljon ettei niitä saa edes pulttipyssyllä auki. No, pysyväthän kiinni :D

  Piilokameraa odotellessa.... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rautaputki, momenttiavain ja kumppanit. EIEIEI, all you need is a thing called NAISEN RAIVO :). Mustelmia siinä yleensä tulee, mutta silloin kun inspiraatio tulee niin se tulee ja silloin ei ole aikaa lähteä ostoksille :)

   Poista
 6. Äitini vaihtoi/ vaihtaa aina itse renkaat. Otti mut joskus mukaan touhuun, että opin minäkin. Enpä kyllä enää osaisi. Ainakaan ilman netistä haettuja neuvoja.

  VastaaPoista
 7. Mäkin komppaan putkea. Silloin kun auto on ollut vuoden seisonnassa ja näin ollen siinä on ollut talvirenkaat kaksi vuotta ja ne pultit on suunnilleen ruostuneet kiinni, niin ei lähtenyt naisen eikä miehen raivolla ristikkoavaimen kanssa pultit auki. Mutta onneksi voi aina pölliä lasten keinusta semmosen reilu parimetrisen putken, josta saa kivasti vipuvarsivoimaa siihen ristikkoavaimeen. Johan lähti! Tämä ihan vain vinkiksi, jos joutuu normaalia puolivuosittaista renkaanvaihtoa haastavampaan tilanteeseen :)

  Ps. osaan vaihtaa myös auton lamppujen polttimot ja minkä tahansa sulakkeen. Etenkin sulakkeiden vaihdosta olen erittäin ylpeä.

  Pakko oli opetella autohommia kun mies oli reissuhommissa. Ja kun pyysin töissä joltain mieheltä apua, niin ei viitsinyt lähteä konttorista ulos. No, menin sitten yhden naispuolisen kollegan seuraksi sen röökitauolle ulos ja vaihdoin samalla jonkun takavalon polttimon ja siitä lähtien olen vaihtanut niitä itse. Pitäkööt laiskat miehet tunkkinsa, mä ehdin tehdä homman ennen kuin ne ehtii nostaan housujaan sentin ylöspäin.

  VastaaPoista
 8. Hehee, nolla nimeltä Nollavaimo on katsonut asiakseen arvostella tätä blogia ja sen kirjoittajaa. Ihme eukko. Nimi on ansaittu, koska kirjoitukset ovat pelkkää itsensäylistystä ja höröttämistä itse keksimilleen jutuille. Pekan porstuassa oli hyvä neuvo. Jos blogi ei kiinnosta, niin jättää vain lukematta. Ei tarvitse edes kommentoida. Nolla-ämmä oli käynyt täällä ja tyrm.. pöyristynyt. Kuitenkin pitää aina käydä uudestaan. Se on jännää ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä, ei kuulu mun lukemistoon, eikä tule jatkossakaan kuulumaan. Mielenkiintoinen arviointi kyllä.

   Poista
 9. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Palautan tähän editoituna anonyymin kommentin. Poistettu nimet.
  "Sinä siis ryvet sen takia kun kinuit lisäaikaa ettette eroa mutta kun toinen päätti tehdä lopun, voi kamalaa! Läheisriippuvaisuus on vakava asia.

  Prahassahan teitä on sitten kaksi, a ja b ;)"

  Jatkossa kommenttien valvonta on käytössä

  VastaaPoista
 11. Olen lopettanut kyseisen blogin lukemisen jo aikoja sitten. Nimenomaa itsensä kohottamista, eikä vastaan saa sanoa. Perskärpäsiä ympärillä, jotka höröttävät jutuille.
  Kuitenkin kuulemma käy anona muiden(kin kun sinun) luona jakelemassa ohjeita ja "viisauksia".
  Anna olla. Älä edes mene koko blogiin, pahanmielenlevittäjä vaikka koettaa esittää jotain muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovatko kaikki siis perskärpäsiä, jotka kommentoivat positiivisesti? Tämä kysymys ei liity ko. aiheeseen tai henkilöihin, vaan ihan yleisessä mielessä.

   Poista
 12. Voi voi, annetaan noiden Besserwissereiden kirjoitella omissa blegeissaan, mitä tahtovat. Niinhän mekin tehdään omissamme ;)

  VastaaPoista
 13. Ja kiitos tästä kirjoituksesta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :). Kyllä tätä saa miehetkin hyödyntää :D

   Poista
  2. jatkossa toimi niin että 1) irroita valmiiksi pölykapselit 2) pyydä miestä avaamaan pyssykireys pois pulteista, eli siihen kireyteen että saat ne itse auki ilman pahimpia kirosanoja.

   ja vastaavasti taas ennen kapseleiden takaisin laittoa loppukiristys vastaavasti. tai sitten työkaluun pidempi varsi :)

   Poista
  3. Mistäs sen miehen siihen hätään löytää? :)

   Poista