Lukijat

keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Keski-ikä

"Tätä kolumnia ei suositella alle 35-vuotiaille

Kuudelta kello soi. Keski-ikäsen ei tarvitse herätä, sillä hän ei ole nukkunut. Riittää, että nousee. Keski-ikänen kattoo lakanoitaan. Ne ovat siinä näyttävällä sykkyrällä. Keski-ikänen kuunteli yön pimeydessä, miten sydän hakkasi. Sen tahtiin Apulanta soitti päässä koko ajan samaa biisiä. Että valot pimeyksien reunoilla ovat joskus himmeitä ja harvassa.
Keski-ikänen pesee hampaitaan ja kattoo itteään peilistä. Nahka on kaulassa jotenki rypyssä ja  löysällä. Silmien alla on hienot golfbägit. Takareisiä kiristää. Keski-ikänen polki spinningissä eilen puolitoista tuntia, että ois hoikempi. Sitten sen puoliso ei ehkä jättäisi sitä. Keski-ikänen muistaa, että kesään ei osunut yksiäkään kesähäitä, mutta sen sijaan kolme ystävää erosi.
Keski-ikäsellä on iso kiiltävä auto. Keski-ikänen rattiraivoaa. Aamuliikenne on täynnä rajoitusten mukaan ajavia luusereita. Nynneröt. Saavat väistää pientareelle, kun keski-ikänen tekee narsistiohituksia. Lapset ei halua viettää sen luona edes sitä pakollista joka toista viikonloppua. Keski-ikäsellä on varma arvio siitä, miksi. Eksä on aivopessyt ne.
Keski-ikänen soittaa kadulta työterveyshuoltoon ja saa ajan viikon päähän tiistaille. Alkaa sataa.
On vettä niskassa, kivi sukassa, salasana hukassa. Keski-ikänen miettii, miksei omasta elämästään selviä ilman mielialalääkettä. Se ei keksi vastausta. Se laskee, että koska eliniänodote on suomalaisella jotain 81 vuotta, siitä on jäljellä ehkä 34. Vähän kuin olisi nukkunut elämänsä pommiin.
Se melkein alkaa miettiä, mitä se haluaisi tehdä niillä hypoteettisilla 34 vuodella, mutta sitten alkaa palaveri. Keski-ikäsen ammatti on olla remarketing operations manager, mutta just nyt se ei saa päähänsä, mikä idea siinä on.
Keski-ikänen on hukannu avaimensa. Eilen ne oli tässä pesukoneen päällä. Ihan varmasti oli.
Tässä jonaki iltana keski-ikänen ottaa lärvit, huojuu terassilla ja tuijottaa tähtiä. Se koettaa muistaa, milloin joku asia viimeksi tuntui joltakin muulta kuin suoritukselta.
Sille tulee mieleen outoja asioita. Sellasia että kun ajoi kuustoistavuotiaana mopolla kesäyössä ja nenään tuli hiekkatien ja kasteisen heinän tuoksu. Sellasia että kun sai ekan kerran oman vauvansa syliin ja tunsi miten untuvainen sen iho on ja miten helposti se voisi mennä rikki.
Sellasia vaan."
http://www.ess.fi/teemat/arki/art2307213

Keski-ikä. Mulla on välillä tunne, että olen nukkunut elämässäni pommiin. Okei, olisin voinut pahemminkin nukkua pommiin, mutta onneksi en. Samaistun aika täysillä tuohon tekstiin. Lisäisin tuohon tekstiin vielä työterveystarkastukset, johon mulle tulikin juuri kutsu. Muunmuassa vyötärönympärys ja alkoholinkäytön audit-kysely. Vyötärönympärystä on vaikea feikata. Muissa se onnistuu. Onko järkevää vastata totuudenmukaisesti? Mihin se johtaa? Merkintään terveystiedoissa tietysti. Enhän mä juo kuin saunakaljan joka toinen viikko... Tai jotain. 
Nyt jo on vatsansuojalääke, rautalääke, vitamiini rautalääkkeen imeytymiseen, tulehduskipulääke. Ja koko ajan jotain lisää. 

Keski-ikä (makustelen sanaa). Heidi Sohlberg sai rintasyöpädiagnoosin. Itse kävin myös näyttämässä rintaani eilen lekurilla, ei hätää mulla tällä kertaa. Mutta kello käy. Koko ajan kovempaa. Se on aika pelottavaa kun elämä on niin kesken. Karsinogeenit joita tulee joka puolelta. Koko ajan. Se voi iskeä koska vain. 

Mietin lesboksi kääntymistä mutta en tiedä miten se tapahtuu. Kysyin siskoltakin, ei apuja. Kyllä universumi sen ehkä kertoo kun/jos olen valmis. Miehet on jotenkin niin nähty. Niin monta pettymystä. Koko ajan lisää. 

Keski-ikä. Itsensä löytäminen, seesteisyys. Sitä se ehkä parhaimmillaan on. Mä toivon että saavutan sen pian. 

Kello käy. 

10 kommenttia:

 1. Miehellekin tuli just työterveystarkastuskutsu, ja epäilen senkin "hieman" kaunistelevan alkoholinkäyttölukujaan. Toki ne siellä panee sit automaattisesti pienen valehtelulisän niihin määriin. Mullekin laittoivat, vaikka ihan totuudenmukaisesti ilmoitin. Sillon joskus. Nythän mun terveydestä ei pidä huolta muut ku mie ite.

  Siskolta leikattiin toissapäivänä molemmat tissit kokonaan pois, eipähän tuu kolmatta rintasyöpää. Just eilen taivastelin sitä ääneen, että niin monella tutulla on syöpää, ja että oon periaatteessa ite nyt luonnollisen ihmisiän loppupäässä, kun evoluutio on jääny kivikaudelle, kohta mullakin on syöpä tai jotain kun myrkkyjäkin on jokapuolella ja fleecestäkin irtoaa mikromuovia 1900 hitua joka pesukerralla ja maasta tulee koko ajan raadonsäteilyä ja aurinkokin paistaa ihosyöpää ja vaikka mitä... Että tällasta keski-iän seesteisyyttä täällä :D

  Lesboudesta sen verran, että kysy keneltä tahansa voimaantulevan avioliittolain vastustajalta: se on ihan vaan valintakysymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimia sun siskolle! Mä koitan keskittyä nyt tuohon lesbouteen, päivä päivältä se ajatus kuulostaa paremmalta ja paremmalta!

   Poista
 2. Tosta listasta puuttuu ainakin yks juttu: partakarvat ja viikset naisilla.
  T. Terppuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mullahan ei ainakaan kasva karvoitusta millään epätoivotuilla alueilla :D.

   Poista
 3. Samaistuin minäkin.
  Välillä yksinäisyys tuntuu niin kuristavalta että tekisi mieli raivota maailmalle...miten hitossa hyvän ihmissuhteen löytäminen voi olla näin vaikeaa...??

  ps. Sulle on haaste blogissa :D

  VastaaPoista
 4. Mä en kyllä ikinä halua keski-ikäiseksi, jos se on tuollaista! Huh! :/

  VastaaPoista