Lukijat

lauantai 3. elokuuta 2019

Koeajan tarkoitus

"Koeajan tarkoitus on varata työsuhteen molemmille osapuolille mahdollisuus arvioida työsuhteen alussa,vastaako sopimussuhde sille asetettuja vaatimuksia ja ennakko-odotuksia".

Yleensähän ajatellaan, että työnantaja arvioi työntekijää tuon nykyisen maksimin, puoli vuotta ja työntekijä pelko perseessä sinnittelee  epävarmuustilassa kunnes voi koeajan päättymisen jälkeen huokaista helpotuksesta. Koeaikaa pidennettiin vastikään neljästä kuukaudesta kuuteen. Lähes säännönmukaisesti jokainen työnantaja otti koeajan pidennyksen käyttöön, myös alat, joilla vaihtuvuus on suurta. Kannattaako se? Siinähän annetaan samalla myös työntekijälle pidempi aika arvioida työnantajaa. Kahvipöytäkeskustelussa viimeisenä päivänäni työntekijöiden kesken pohdimme sitä, että joillain aloilla koeaikaa pitäisi ehdottomasti lyhentää, jolloin varmistuttaisi siitä, että työntekijällä on irtisanomisaika ja uuden henkilön perehdytys onnistuu irtisanomisajan puitteissa. Hassua, että tuota ei tajuta kuin ruohonjuuritasolla.

Alallani on työntekijän markkinat, mutta jostain syystä työnantajat eivät sitä ymmärrä siinä määrin, että se näkyisi heidän toiminnassaan.

Niinpä päätin itsekin työaikalain ja koeajan henkeä hyödyntää ja purin työsopimukseni päättymään koeajalla heti. Nyt olen sitten työtön seuraavat viikot. Tai no, en kai varsinaisesti, koska en työkkäriin hakeudu, kun uusi työ alkaa muutaman viikon päästä. Ah, mikä helpotus se olikaan. Jätin esimieheni pulaan, ihan pokkana ja itsekkäästi. Pieniä omatunnonpistoksia kyllä hetkellisesti kärsin, mutta vaiensin sen äänen ja ajattelin vain itseäni, en työnantajan etua.

Työhaastattelussa tulevan työnantajan kanssa tuntui, kuin olisin jutellut vanhojen tuttujen kanssa, täysin omana itsenäni. Jäi todella hyvä fiilis ja seuraavana päivänä sainkin sitten soiton, että paikka on minun. Mahtavaa, upeeta! Tämä työnantaja ei ilmoittanut mol:issa, vaan muualla. Onneksi, koska olen melko varma, että useampi mua kokeneempi aiemman työnantajani työntekijöistä olisi hakenut sinne.

Puolislandiassa on taas kaikki hyvin, ainakin muutaman seuraavan viikon, kunnes alkaa taas uuden työn aiheuttama angsti :D

8 kommenttia:

 1. Jospa se uus työ kivanoloisine pomoineen ei aiheutakaan muuta kuin normin uuden työn opettelun ja "peruskuormituksen". Tähän luotetaan ja päätetään, että niin se on!
  Mä jäin miettimään, että oonko koeajasta ikinä mulla ollut mitään haittaa tai hyötyä. Mistään ei oo pois laitettu, mutta kerran jäin ite pois, viikon jälkeen! Paikka oli niin kamala ja oli niin kertakaikkisen paha olo jo siitä ajatuksesta, että sinne pitäisi taas mennä... Aika syyllinen olohan siinä on, mutta....no, niinkuin sanoit, kyllä se on Molempien turvaksi.
  Nyt lepäät ja sisustat ja lataat kaikki akut tulevaa duunia, talvea ja muita yllätyksiä varten.
  Sait siinä pikku lomasen vahingossa, oujee ;)

  VastaaPoista
 2. Miksi ajattelisit työnantajaa, eihän ne sun elämää elä. Työelämässä ehdottomasti pitää olla itsekäs ja tehdä niitä ratkaisuja jotka toimii itselle. Onnea uuteen työhön!!

  VastaaPoista
 3. Haastattelun tunnelmat kuulostavat erittäin hyvältä. Onnea uuteen työhön :)

  VastaaPoista
 4. Saman oon tehnyt, ja työnantaja ollut ihan hirmuisen hämmästynyt, että eihän tää nyt näin mene. Ja loukkaantunut, kun lähden hankalaan aikaan. No, itselleni parhaaseen aikaan ja itsekkäästi itseäni ajatellen, en työnantajan parhaaksi. Ei se työnantajakaan mun parasta ajatellut, lupaukset oli tyhjiä, joten äänestin jaloillani.

  HannaHoo

  VastaaPoista
 5. Hyvä! Nuorempana ei ehkä uskalla tehdä tämän tyylisiä päätöksiä, mutta itsekin sitä mieltä, että turha jäädä roikkumaan paikkaan, joka ei anna mitään, mutta ottaa paljon. Älä pode huonoa omatuntoa, kuten sanoit, koeaika on molemminpuolinen ja yhtä lailla sinulla oli oikeus käyttää sitä hyväksi. Tsemppiä uuteen työhön, ja mukavaa lomailua nämä pari viikkoa. :)

  VastaaPoista
 6. Tämä hyvä. Sitä vartenhan se koeaika on. Ite lähdin yhdestä paikasta vaikkei ollu koeaikaa enkä jäänyt edes irtisanomisajaksi. Eihän siinä menettäny ku sen irtisanomisajan palkan.
  Nyt lomaile ja ota rennosti, kun kesääkin vielä on jäljellä!

  VastaaPoista
 7. Onnea sinä lahjakas ja onnekas. KAikilla ei oel työpaikkaa heti hollilla odottamassa.
  onnea uuteen!!!

  VastaaPoista
 8. Vaihdoin kolme kuukautta sitten työpaikkaa ja samalla tein alanvaihdon. Luulin työnantajani ymmärtävän, että vaikka olin vähän kärryillä alan asioista, ei niin spesifiä tehtävää oteta haltuun hetkessä. Nyt olen viimeiset viikot kuunnellut suoraa huutoa, kun asiat eivät tapahdu tarpeeksi nopeasti, en hallitse vielä tiettyjä tehtäviä tai joihinkin tehtäviin tarvitsisin enemmän ohjausta. Käytös on kaikkea muuta kuin asiallista ja hyväksyttävää ja esimiestyöstä tuolla ei ole kuultukaan. Haluan pois, ja lähdenkin heti, kun löydän uuden paikan. Pelkona kuitenkin, että työnantajani tekee äkkipikaistuksissaan koeaikapurun ennen minua.

  VastaaPoista